Hemska bilder från svinstallar. Kommer ni att fundera över om ni ska köpa en julskinka i år ?
Utskriftsvy
Hemska bilder från svinstallar. Kommer ni att fundera över om ni ska köpa en julskinka i år ?
vet ej men jag tror faktiskt att jag bojkottar skinkan och andra produkter från grisindustrin i år som en tyst protest,verkar som det bara är pengar som gäller och inte en tanke på hur djuret mår,klarar dom ej att ha en besättning så ska dom inte ha några djur överhuvudtaget.sen skulle dom sluta att föranmäla när dom kommer och ska inspektera då skulle det nog bli bättre ordning kan man hoppas.
Kalkon är maten för hjulen!!!
:( Aldrig bra när djur far illa! :(
:) Men jag har blivit lite intresserad av nägot som bl.a. kallas landsbygdsutveckling. Det växer upp en verksamhet med småproducenter som en reaktion på att det bara har blivit storindustri av matproduktionen. Det finns en massa gårdsbutiker som har bra kvalitet från ekologiska odlingar. Köpte 1/8 stut härom veckan. Ekologiskt och garanterat vegetariskt(!!) uppfödd. Menar med det att den inte blivit utsatt för idiotiska försök med kadavermjöl och sån skit, utan den består bara av koncentrerat gräs. Kanske lite dyrare men är det värt med tanke på att djuret haft det bra.
Skulle inte falla mig in att köpa kött som är gasat och med lång hållbarhet i långa kyldisken. Griskött köper jag hos en handlare med manuell charkdisk och får där även färsen nymald. :)
:cool: Konsumenter!!! Ställ krav! :cool:
Dansk skinka finns som alternativ och självklart så behandlar man inte grisar som svin i Danmark, eller? ;) Man kan alltid fixa skinkan själv enligt något nyuppfunnet gammaldags recept på nätet.
Jag kommer definitivt att ta upp en fin rådjurssadel ur frysen och tillaga den efter bästa förmåga, vilket innebär bortplockning av hagel den här gången ;D
Tillsist så vill jag påminna alla äkta ättlingar till vikingarna (ej dansbandet, gud förbjude) i rakt nedstigande led: Hur Du än vänder och vrider på dig så har Du skinkan i baken. Dvs hur mycket man än resonerar så kommer man att sakna skinkan i Sverige, för utan traditioner (skinka) inge bra hjul. ;)
Och eftersom man ska ha en liten nubbe till sillen så räknas även skinkan till sillsläktet numer :cool:
:( Trots dom undantag som har kommit fram den sista veckan är det nog så att ska man vara glad gris så är det bättre i Sverige. Det är inte utan anledning som den danska grisen är billigare :(
:) Lokalt producerat kommer från mindre besättningar och mindre slakterier. Vinsten är att man kan få levererat i den form man vill ha det. Det bästa exemplet är lamm där man ofta finner bitar i frysdisken som är skurna med bandsåg i fruset kött och man kan ha alla köttkvaliteer i samma lilla bit, från det som bara behöver en snabb stekning till det som måste koka en timma för att bli gott.
Man har dessutom koll på hela kedjan så gott det går och varorna har inte åkt lastbil land och rike runt, dels före slakt dels som färdiga och förpackade styckningsbitar.
Jo. Var man få tag på: Sök på gårdsbutiker, närproducerat, ekologiskt osv. Har man fått ett napp så kan man fråga var man hittar nästa.
Att slaktdjur behandlas illa är ingen nyhet och att Svenska grisar skulle ha det bättre än nån annanstans är en myt. Vägrade äta kött i över ett år efter att ha besökt Scans slakteri i Kristianstad för ungefär 10 år sen, vidrig upplevelse. Men vill man äta kött och köper från storproducenter kan det vara bra att veta hur det går till. De flesta bryr sig ändå inte men kanske nån tänker efter, och förhoppningsvis tar branschen tag i det om det bildas opinion.
När jag bodde i Småland åt jag bara kött från ett lokalt charkuteri som bara använde grisar från gårdar i närheten, vilken enorm skillnad på köttet jämfört med Scans sönderstressade minigrisar. Tyvärr finns inte möjligheten på samma sätt här uppe.
Ove å Leffa: Tack för tipsen. ;)
Nä, jag har inte marinerat ett rådjur i Whisky, innan det hamnar i magen och marineras där...
En ny produktide: Whiskymarinerad vildsvinsjulskinka ;D
/Hupp!
Jag tycker om rödvinsmarinader,om inte kocken dricker allt rödvinet själv.
Blev en fin vinterpälsad räv i dag. Duger nog inte till julskinka?
Strålande ide,Sveriges enda schuberth med rävsvans.
ove du har ett mail:)
Har beställt en skicka från en gårdsbutik som jag köpt i från under några år nu. Sedan är det bara att
värma bakungnen (vedugn) och in med skickan över natten.
Mumma
Det är en murad ugn och skinkan är färsk.
Kan bara säga att jag längtar redan till att få hugga in på skinkan
godare än så blir det inte med en julskinka än den som tillagas i bakugn.
Så du får allt avundas på :D
Nästa helg blir det till att baka tunnbröd och tjockbulla i den som oxå ska
vara till hjul. Gissa om det blir gott ???
Ahaaa.... Du är pizzabagare ;)
Så när Du tillagar skinkan så stoppar Du in en pinne i brasan...ha, ha. :D:D
Håller med om att din ugn är kanon. Önskar själv att jag hade en sådan. Jag får nöja mig med en varmlufts. :cool:
Här har vi sanna gastronomer, en tråd om djurplågeri slutar med matlagningstips. :p
Ja och en blandning av folk som normalt inte skulle umgås, jätteroligt. Fördelen är också att vill jag delta så får jag och vill jag bara kolla så är det med axepterat.http://www.hojen.nu/forum/images/icons/icon14.gif
Godare pizza finns inte än den som blir i den.
Jag fårstår denna avundsjuka för ugnen :rolleyes:
Det var ugnen som gjorde att vi köpte huset har barndomsminnen
sedan farmor var uppe tidigt och bakade bröd och jag vaknade till
denna gudomliga doft som kom från det så då kunde jag inte låta
bli att köpa huset. Resten av huset spelade liksom ingen roll.
Undra om man skulle bygga in en ugn i husvagnen oxå sitter just
nu i den i Tandådalen. Vilken hitt.
Det är en form av bröd som bakas här i Dalarna till jul. Det ska givetvis gräddas i vedugn för bästa resultat. Skickar med en länk till en blogg där dem skriver om tjockbulla bakning.
http://engsroom.blogspot.com/2007/11...ill-julen.html
Då tråden ändå spretat iväg fullständigt döpte jag om och breddade den lite :)
Vad har ni för favoriter på julbordet? Själv gillar jag klassiker som skinka, gravlax och varför inte ris-a-la-malta!
Tja som sagt julskinka, lax, sill, prinskorv m.m.m.m.m.m.m.
:) Glöm inte köttbullarna! Dom små! Får snart sätta igång och rulla av några kilo färs.
1kg blandfärs till 1/2 kg nöt eller älg brukar bli bra så dom inte blir för torra men ändå smakar lite extra. OBS! Stekas i smör, inte margarin.
Janssons frestelse hör visst till också.
Rimmade skinkan kokas inte hos oss utan går direkt in i ugnen dagen före på låg värme, ca 150 grader. Nätet avtaget och svålen strimlad sen löst bunden med garn för att hålla formen. Avsmakas varm 23/12 och kall 24;e. Brukar bara vara halva kvar då av någon anledning. Den knapriga / sega svålen är jättegottast att mumsa på! ;)
sillbordet hör till min favorit på julbordet:)
Åt av ett fantastikt julbord i går kväll och har väl inte riktigt återhämtat mig än. Där fanns ju alla de vanliga frestelserna inklusive Janssons, skinkan och laxen i olika former. revbensspjäll och så förstås sillabordet.
Av åtgången på skinkan att döma så åts den med verkligt god aptit. Både rådjur, lamm och älg var också representerade plus alla varianter av olika korvar. PUH.
Skulle gärna vilja ha tag i en bit rökt vildsvinsskinka, men var hittar man sådant?
:) Inte så svårt! Brukar finnas i ICA-butiken jag anlitar. Säg till i god tid så kan det ordnas. Blir väl lite svårt att skicka på posten och tro att den är framme före jul. Bättre att mötas på vägen för överlämning men inte när det som nu är -15grader. Jag fryser näbbet av mig om jag ska ut nu.. :p:D
Kom just från affären. Vildsvinsskinkan slutsåld. Tillgången ojämn och det tar en stund att fixa med saltning och rökning och sånt men det kommer igen.
:cool: Ja nu är julruschen i köket igång :) I Lördags En omelett med räkstuvning som var inbjuden till en julfest på kvällen. Igår ett par Janssons som också försvann tilll annan destination så jag fick göra ett par nya idag som hamnar i egen frys ett tag.
Spadet till dopp i grytan påbörjat idag med att en fläsklägg fick bli överkokt tillsammans med lök peppar och örtkryddor. Blir inget spad av skinkan för den går direkt i ugn utan kokning.Ett par formbröd blev det och den första risgrynsgröten är kokt och även uppäten. :)
I morgon blir det bakning som huvudaktivitet. Blir nog någon mera Jansson + åka och handla också. Kul när det rör sig lite. Brassa käket är julens höjdpunkt, så grabbar - fös ut tanterna ur köket! :D
Därför koks skinkan i småland, vi älskar att doppa i grytan.