Visa fullständig version : Makaronivälling
Hej på er. Under mitt senaste besök i Sverige (Göteborg) pratades det en hel del matlagning. Nämnde då en rätt som min morfar berättat att kom till i Finland under krigstiden, nämligen makaronivälling. Den här maträtten serverades en hel del i hans barndomshem och det var något jag och min syster ofta fick när vi var hos "mommo" och "moffa". Jag lagar också makaronivälling i min lilla etta någon gång nu och då och tycker fortfarande att det är lika gott, även om jag håller med att det inte ser lika gott ut som det smakar. Nu undrar jag om det också i sverige äts något liknande eller om ni kanske har någon annan underlig maträtt på lager som ni gillar? :)
Hej på er. Under mitt senaste besök i Sverige (Göteborg) pratades det en hel del matlagning. Nämnde då en rätt som min morfar berättat att kom till i Finland under krigstiden, nämligen makaronivälling. Den här maträtten serverades en hel del i hans barndomshem och det var något jag och min syster ofta fick när vi var hos "mommo" och "moffa". Jag lagar också makaronivälling i min lilla etta någon gång nu och då och tycker fortfarande att det är lika gott, även om jag håller med att det inte ser lika gott ut som det smakar. Nu undrar jag om det också i sverige äts något liknande eller om ni kanske har någon annan underlig maträtt på lager som ni gillar? :)
Hej !
Det jag kommer att tänka på är stuvade makaroner (?)
Ganska vanlig variant på kokta makaroner... tror jag.
Hej !
Det jag kommer att tänka på är stuvade makaroner (?)
Ganska vanlig variant på kokta makaroner... tror jag.
Här är ingredienserna i makaronivälling:
-ljusa makaroner
-smör
-vetemjöl
-mjölk
-socker
-salt
-peppar
-kryddpeppar
Ungefär som stuvade makaroner men konsistensen är mera som välling med makaroner i. Rätten serveras ofta med lite socker på :)
Här är ingredienserna i makaronivälling:
-ljusa makaroner
-smör
-vetemjöl
-mjölk
-socker
-salt
-peppar
-kryddpeppar
Ungefär som stuvade makaroner men konsistensen är mera som välling med makaroner i. Rätten serveras ofta med lite socker på :)
Alltså stuvade makaroner utspätt med mera mjölk. Blir som vanlig vetevälling med klimp eftersom makaronerna också är gjorda av vetemjöl. Stuva makaroner kan man alltså göra utan att tillsätta mjöl, det räcker med det som läcker från makaronerna. Kryddpeppar ska provas i Bechamelsås vid tillfälle, (samma recept nämligen..) ;)
Men sockret kan gärna få stanna i påsen. Ska jag ha sötsaker så käkar jag hellre godis. :rolleyes:
Makaronivälling är, eller var, ganska vanligt här uppe då jag växte upp. Jag minns att vi fick det på skolan ganska ofta.
Jag gör det lite då och då idag också på makaronirester från gårdagens middag. Vetemjöl behövs inte då makaronivälling ska vara mer en soppa än stuvade makaroner och på nåt sätt reder sig själv till lagom konsistens. Det enda jag sätter i är salt och mjölk, fetmjölk, socker får man ta efter tycke och smak då man ska äta vällingen.
Stuvade makaroner är enligt mig något annat och den reder och kryddar jag med svartpeppar och riven muskot.
Ok, i nästan alla finska recept ska man fräsa ihop smör och vetemjöl innan man häller i mjölken och makaronerna. Men då ska det förståss vara RIKTIGT smör och inte någon dålig efterapning som är fullproppad med tillsatsämnen. :)
Ok, i nästan alla finska recept ska man fräsa ihop smör och vetemjöl innan man häller i mjölken och makaronerna. Men då ska det förståss vara RIKTIGT smör och inte någon dålig efterapning som är fullproppad med tillsatsämnen. :)
:) AHA! Du använder snabbmakaroner! Gammaldags långsamma var det enda jag tänkte på. Snabbvarianten måste man tillverka stuvningen till för att det ska fungera.
:) AHA! Du använder snabbmakaroner! Gammaldags långsamma var det enda jag tänkte på. Snabbvarianten måste man tillverka stuvningen till för att det ska fungera.
Näe. Jag använder nog vanliga makaroner. Men jag kokar dem i förväg. Ibland använder jag makaroner som blivit över. :)
Urk för snabbmakaroner. Vanliga ska det va :eating:
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.